sobota, 26 lutego 2011

Sos pomidorowy do pizzy


Składniki:
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 ml białego wina
  • 1/2 kg dojrzałych pomidorów lub pomidory z puszki (ok 250g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazyli
  • 1 łyzeczka majeranku
  • sól, pieprz,
Etapy przygotowania:
Na głębokiej patelni, rozgrzać oliwe. Gdy bardzo gorąca, dodać pokrojoną cebulę. Następnie dodać pomidory i smażyć. Gdy trochę są podgotowane, dodać czosnek i wszystkie zioła. Teraz dodać białe wino(można też bez wina), cukier i gotować ok 15-20 min do powstania gęstego sosu. Spróbować, przyprawić do smaku.

Brak komentarzy:

Przyciski Listonic