wtorek, 1 marca 2011

Pierogi ruskie



Składniki:
  • 500 g mąki  
  • 250 g białego sera/ twarogu 
  • 150 g ziemniaków (ok 3 średnie)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki posiekanej miety (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku(opcjonalnie)
  • cebula
  • sól i pieprz
Etapy przygotowania:
Farsz: 
Ziemniaki gotujemy w "mundurkach". Gdy wystygną, ściągamy skórkę i mielimy je razem z serem. Dla lepszego smaku polecam jednak trochę więcej sera niz ziemniaków. 
Jedną duża cebulę kroimy w kosteczkę i przysmażamy na tłuszczu aż zbrazowieje. Pod koniec dodajemy wyciśnięty czosnek. Cebule razem z tłuszczem dodajemy do farszu. Jeśli farsz wyjdzie nam za suchy, to dodajemy jeszcze trochę roztopionego tłuszczu. Wszystko razem dobrze wymieszać, dodać posiekaną miętę i doprawić solą i pieprzem.
Teraz przysmażamy jeszcze jedną pokrojoną cebulę, także na ciemnobrazowo i w takiej ilosci tłuszczu, żeby wystarczyło na polanie gotowych pierogów.




Ciasto:
Do mąki dodajemy dwie łyżki oleju i tyle ciepłej ( nie goracej!) wody, żeby uzyskać elastyczne ciasto. Ugniatamy tak długo, aż będzie nam odchodzić od rak. Dzięki olejowi ciasto jest bardzo elastyczne, da się bardzo cieniutko wywałkować, nie klei się do rąk i daje się znakomicie zlepiać. Wałkujemy bardzo cieniutko, od czasu do czasu podsypujac troszeczke maką. Wykrawamy krążki szklanka i kładziemy je na oproszonej maka powierzchni.
Krążki napełniamy farszem (ok. 1 łyżeczki) i zlepiamy a potem jeszcze raz. Podwójne zlepianie daje pewność, ze się nie rozkleją podczas gotowania.
Ładnie posklejane pierogi wrzucamy na gotującą się wodę i nie zmniejszamy gazu aż do ich wypłynięcia. Gdy wypłyną, gotujemy jeszcze ok. minuty na zmniejszonym gazie. Mimo, że wrzucamy je do wrzątku, potrafią się troszeczkę przylepić do dna. Wystarczy je delikatnie przemieszać. Układamy na talerzu. Podgrzewamy wcześniej przygotowany tłuszcz z cebulką i polewamy nim pierożki.
Duży garnek z osoloną woda stawiamy na gazie wcześniej, ponieważ to ciasto bez jaj nie może czekać, ono nie wyschnie ale się rozpłynie. Lepiej pierogi zamrozić, niż pozwolić im czekać parę godzin. 


Brak komentarzy:

Przyciski Listonic