piątek, 11 marca 2011

Sajgonki


Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 posiekana cebula
  • 25 dkg pieczarek
  • 20 dkg suszonych chińskich grzybów
  • 1 papryka
  • 25 dkg cienkiego chinskiego makaronu
  • 1 jajko
  • 1 marchewka
  • 5 płatków korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pól puszki kukurydzy
  • sól
  • pieprz, szczypta vegety
  • olej do smażenia
farsz mozna teżz zrobic z miesa mielonego, posiekanych krewetek czy paluszkow rybnych, można dodać chili, kapustę pekińską, kiełki sojowe lub opakowanie mieszanki chinskiej mrożonej. Kombinacje dowolnie wybieram.



Etapy przygotowania:
Mięso usmażyć z czosnkiem, dodać soli i szczyptę vegety. Dodać do miski - ostudzić. Grzyby zalać ciepłą wodą i moczyć przez około 30 min, potem pokroić w drobne paseczki. Cebule drobno posiekać. Makaron sojowy wrzuć do wrzątku i zostaw pod przykryciem na 3 minuty. Potem odcedzić i pokroić na kilkucentymetrowe paski. Marchewkę pokroić w słupki, poddusić. Następnie podsmażyć grzybki chińskie z pieczarkami, papryka ,cebula i korzeniem imbiru. Teraz wszystkie te składniki wymieszaj w dużej misce, dodaj 2 łyżki sosu sojowego, roztrzepane jajko, sól, pieprz i ostra paprykę. Przygotowana masę wstawić do schłodzenia w lodówce.
Teraz przechodzimy do formowania sajgonek: weź płat papieru ryżowego i zanurz na moment w ciepłej wodzie (można też moczyć w piwie :-), połóż na deskę aż zmięknie. Nałóż farsz i zwiń w niewielki rulonik. Możesz użyć 2 płatów papieru wtedy masz pewność że farsz będzie dobrze zwinięty i papier nie bedzie się rwał. Tak przygotowane ruloniki pozostaw do wyschnięcia. 
Zrobione sajgonki można zamrozić (pojedynczo, żeby się nie posklejały) lub smażyć od razu. Smażyć na głębokim oleju w temp. 160-170 stopni, aż do uzyskania złocistego koloru sajgonek. Podawać z słodkim sosem chili. Można też na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia, układać sajgonki, posmarować po wierzchu olejem, piec w nagrzanym piekarniku ok 15-20 min.

3 komentarze:

gigi_26 pisze...

A to zrobię na pewno :))) przymierzam się też do placków ziemniaczanych....

Anonimowy pisze...

Świetny przepis! Zawsze miałam ochotę zrobić sajgonki ale wydawało mi się to skomplikowane.....
Dodam jeszcze, że wszystkie przepisy z Twojego bloga są bardzo przystępnie podane. Tak trzymaj!
Pozdrawiam

Unknown pisze...

Super pozdrawiam

Przyciski Listonic