poniedziałek, 14 marca 2011

Spaghetti ze szpinakiem

Składniki:
  • 300 g makaronu
  • 750 g szpinaku mrożonego lub świerzego
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 150 ml mleka
  • 100 g wędzonego boczku
  • 5 łyżek tartego parmezanu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania:
Oczyszczona cebule i czosnek drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju wraz z pokrojonym w kostkę boczkiem. Rozmrożony, osaczony szpinak dodać do cebuli i króciutko poddusić, zalać mlekiem i śmietana. Dusić na małym ogniu 20 minut pod przykryciem. W trakcie gotowania kilkakrotnie wymieszać. Doprawić do smaku sola, pieprzem i gałka. Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku, odcedzić (nie przelewać zimną woda, ponieważ sos bedzie lepiej przylegał ). Osaczony makaron połączyć z sosem szpinakowym. Posypać tartym parmezanem.
Zamiast śmietany do szpinaku można dodać ziołowe serki twarogowe lub serki śmietankowe z dodatkiem ziół.

2 komentarze:

Biedr_ona pisze...

Lubię to i to nawet bardzo ;-) Pięknie podane.. ;-D

www.przysmakiewy.pl

gigi_26 pisze...

Mniam mniam, szkoda, że nie mogę śmietany i mlecznych rzeczy, to tak przeapetycznie wygląda :)))))

Przyciski Listonic