sobota, 22 października 2011

Domowe hamburgery



Składniki:
  • 6 bułek do hamburgerów
  • 1/2 kg mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • jajko
  • posiekana kolendra/ opcjonalnie
  • posiekany szczypiorek/ opcjonalnie
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta chili
  • pół łyżeczki majeranku
  • sól 
  • świeżo zmielony pieprz
dodatki
  • pół główki sałaty lodowej 
  • 3 pomidory
  • 1 ogórek
  • 6 plasterków żółtego sera / opcjonalnie
  • czerwona cebula
  • sos do hamburgerów

Sposób przygotowania:
Do mięsa mielonego dodajemy posiakaną drobniutko cebulę i przeciśniety przez praske czosnek. Następnie należy dodac musztardę, gałkę muszkatołową, majeranek, chili, sól, pieprz i całe jajko. Całość krótko wymieszać, tylko żeby składniki się połączyły. Na koniec dodać posiekaną kolendrę i szczypiorek. Mięso podzielić na sześć części i wstawić do lodówki.
Mięso formujemy w krążki, lekko spłaszczamy i układamy kratce w piekarniku. Pod kratką umieszczamy brytfankę bo z mięsa będzie kapało. Tak przygotowane mięso pieczemy w piekarniku na funkcji „grill” przez około 20-30 minut w 190ºC. Po połowie tego czasu obracam kotleciki na drugą stronę. Oczywiście mięso można upiec na prawdziwym grillu.
Bułki powinny być ciepłe i podpieczone. Gdy mięso jest już gotowe, układamy składniki na bułce. Zaczynamy od posiekanej sałaty, następnie pomidor i ogórek, sos do hamburgerów, cebula,  mięso. Podawać odrazu i życzę smacznego.



1 komentarz:

NaStole.pl pisze...

Wyglądają super! Chyba jutro zrobię!

Przyciski Listonic