sobota, 12 listopada 2011

Dorsz w panierce




Składniki:
  • 1 duży filet z dorsza lub innej ryby
  • 1 szklanka bułki tartej
  • pół szklanki mąki
  • 2 jaka
  • posiekana natka pietruszki
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • połówka cytryny
  • olej lub oliwa
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:
Rybę oczyścić i skropić sokiem z połówki cytryny. Ostawić na 10 minut. W pierwszej miseczce przygotować bułkę tartą wymieszaną z solą, pieprzem, startą skórką z cytryny i posiekaną natką pietruszki, przesianą mąkę a w drugim naczyniu wymieszane 2 jajka. Procedura jest taka sama jak w przypadku robienia panierki na kotlety schabowe: mąka, jajko a na koniec bułka tarta.Każdą porcję ryby można dodatkowo doprawic sola i pieprzem. Rybę wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem i smażyć każdy kawałek 5 minut, aż do momentu zrumienienia się panierki. Podałam z pieczonymi ziemniaczkami i mizerią z ogórków. Smacznego.

7 komentarzy:

Anna i Grzegorz pisze...

Smażony dorszyk, pysznie!

Maggie pisze...

Dawno nie robilam takiej "zwyklej" (i niezwykle pysznej przy tym) rybki w panierce. Az nabralam ochoty!

klliisiaa pisze...

mniam, uwielbiam ryby! :)

evita0007 pisze...

Ale pysznie wygląda mniami :-)

Anonimowy pisze...

Mizeria z ogórków to masło maślana, a inaczej pleonazm. Mizeria to mizeria-może być tylko z ogórków.

Anonimowy pisze...

mniam...właśnie robię:)

Anonimowy pisze...

a tak szczerze mówiąc, to przeszukałam kilkanaście zdjęć i ...twoja rybka wygląda najsmaczniej ...dlatego robię ją z Twojego przepisu ;)

Przyciski Listonic