poniedziałek, 28 listopada 2011

Kurczak ze śliwkami



Składniki:
  • 500 g filetów z piersi kurczaka 
  • 2 cebule 
  • 200 g suszonych śliwek 
  • sok z cytryny 
  • mąka 
  • oliwa 
  • szklanka białego wina 
  • 4 łyżki płynnego miodu 
  • sól, pieprz 


Sposób przygotowania:
Wino wymieszać z miodem i zalać śliwki. Cebulę pokroić w piórka. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, na spód wyłożyć połowę posiekanej cebuli. Kurczaka pokroić z paski i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 10 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie oprószyć mąką z przyprawami. Na rozgrzanej oliwie przyrumienić kurczaka z obu stron. Następnie ułożyć na warstwie cebuli. Całość zalać winem wraz z namoczonymi śliwkami i miodem, posypać pozostałą cebulą. Zapiekać, pod przykryciem, około 30-40 minut w temperaturze 160 stopni. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem i  surówką.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Widziałam już ten przepis na innym blogu.

Przyciski Listonic