niedziela, 22 stycznia 2012

Deska serów



Deska serów – zwana przez Francuzów „plateau de fromage” – może zarówno stanowić sycący posiłek sam w sobie, jak i być podana jako przystawka czy deser. Jeśli serwujemy ją na koniec posiłku to warto pamiętać, żeby podać kawę dopiero po zjedzeniu serów.
Wybierając sery na deskę warto kierować się kryterium różnorodności – choćby dlatego, że poszczególne sery posiadają różne składniki odżywcze, a jeśli częstujemy nimi innych to mamy większą pewność, że któryś ser będzie im bardzo smakował.
Niektórzy miłośnicy serów uważają, że sery są tak bogatym jedzeniem, że nie potrzebują żadnego towarzystwa (z wyjątkiem wina). Jednak większość osób lubi podać pieczywo lub owoce do deski serów.
Wspaniale z serami smakują owoce, np. winogrona czy jabłka
Warto pamiętać, że także np. grillowane warzywa, suszone owoce czy prażone orzechy włoskie pasują prawie do wszystkich serów. Podobnie świeża bagietka – chrupiące pieczywo miło kontrastuje z konsystencja serów.
Również na zasadzie kontrastów i intensyfikacji smaków wiele osób lubi jeść pikantne sery z odrobiną miodu, konfitury czy galaretki
Sery i wina to oczywiście wspaniałe połączenie i najwyższy stopień przyjemności kulinarnej. Do łagodniejszych serów bardziej pasują lekkie wina, a do bardziej intensywnych serów te cięższe lub słodkie, deserowe.


Ser Comte
Ma twardą, ciemną, prawie brązową skórkę i żółty miąższ o słonym, orzechowym, aromatycznym smaku oraz mało oczek. We Francji jest to ser, którego produkuje się najwięcej ze wszystkich innych gatunków, Comté jest serem bardzo kremowym , owocowo słodkim w smaku - nigdy pikantnym. Produkowany latem ma owocowy posmak, w zimowym wyraźnie wyczuwalny jest smak orzechów laskowych.
Manchego
to bardzo popularny hiszpański ser twardy wyrabiany z owczego mleka. W zależności od wieku sera ma on kolor od jasnobrązowego do ciemnoszarego. W miąższu widoczne są charakterystyczne małe dziurki. Ze względu na wiek wyróżnia się trzy rodzaje sera manchego: młody (fresco) mający 50 dni, stary (curado) 3-4 miesięce, oraz dojrzały (viejo). Im starszy ser tym wyrazistszy smak i aromat. Jest to doskonały ser stołowy, nadający się do kanapek, ryb, grzybów, sałatek, klusek i wielu innych dań. Pasuje także do oliwek i wina.
Brie
Odmiana francuskiego sera podpuszczkowego wytwarzanego z krowiego mleka, o delikatnej woni pleśni oraz dymu. Ma białą, aksamitną skórkę i biało-żółty miąższ o intensywnym smaku. serki wytwarzane w postaci krążków o średnicy 32,5 - 40 cm i różnej grubości..Gdy miąższ sera jest nadal śnieżnobiały, oznacza to, że sam ser nie jest wystarczająco dojrzały. Brie, jeden z najlepszych serów deserowych, jest dostępny w krążkach o wadze 1 kg lub 2 kg zapakowanych w drewniane pudełko. Aby w pełni cieszyć się jego niezwykłym i niepowtarzalnym smakiem, Brie musi być podawany w temperaturze pokojowej. 


Morbier
Pół-miękki, niepasteryzowany, mleczarniany ser z mleka krowiego z Franche-Comte. Morbier dojrzewa przez cztery miesiące.Żółto-brązowa lub jasno szara skórka jest gruba, wilgotna i skórzasta. Ser Morbier ma kremową skorupkę, miąższ składa się z dwóch warstw błyszczącej żółtawo-kościaną barwą masy, oddzielonych cienką warstewką pozbawionego smaku popiołu. Obecnie tę dekorację robi się za pomocą barwnika. Elastyczny, półtwardy ser z 'linią sadzy' widoczną po pokrojeniu.
Ser Port Salut
Port Salut to ser z ciemnopomarańczową skórką i złocistym gładkim miąższem z niewielką ilością małych dziurek. Ma wyrafinowany, łagodny smak. To ser o fermentacji powierzchniowej. Port Salut pochodzi z Francji, gdzie zaczęli go produkować trapiści po powrocie z wygnania z rewolucji.Port Salut oznacza "przystań wybawienia", nazwę opactwa w Bretanii. Port Salut jest dobry, gdy ma elastyczną, delikatną konsystencję i gładką, cienką, czerwonopomarańczową skórkę. Powinien się łatwo kroić, nie lepić i mieć subtelny i lekki aromat fermentacji mlecznej. Podawac na desce jako ser stołowy razem z innymi serami. Można go uzywać do robienia past serowych, kanapek i przekąsek. Skórka nadaje się do jedzenia.


Wensleydale
To tradycyjny, twardy ser. Ma kształt cylindra otoczonego naturalną skórką. Istnieją dwa rodzaje brytyjskiego klasycznego sera Wensleydale: White - biały, w kształcie płaskiego dysku, który jest bardzo mocno prasowany i ma smak miodu, Wensleydale jest produkowany z mleka krowiego. Ser dojrzewa przez okres od dwóch do czterech miesięcy, a zawartość tłuszczu wynosi 45 procent. Ser wytwarzany z mleka owiec, rasy bezrogich owiec, która powstała przez skrzyżowanie ras Leicester i Yorkshire.

Brak komentarzy:

Przyciski Listonic