poniedziałek, 18 czerwca 2012

Kalmary w sosie zielonym


Składniki:
  • 1 oczyszczony, duży kalmar ( polecam świeży, mrożony wyjdzie gumowaty)
  • mąka do panierowania
  • pieprz
  • olej do smażenia
Sos zielony
  • pęczek bazylii
  • pęczek natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy
  • sól, pieprz, cukier, cytryna

Sposób przygotowania:
Składniki sosu zmiksować, powinien powstać gęsty zielony sos. Kalmara pokroić w cieniutkie paseczki. Posypać pieprzem i obtoczyć w mące. Smażyć bardzo krótko na gorącym oleju ( ja smażyłam po 2 min z dwóch stron).  Osączyć na papierze i wymieszać z sosem. Gorące kalmary podawać na podsmażonych plastrach ziemniaków. przepis pochodzi z programu "Para w kuchni" z Kuchni tv. Smacznego.

niedziela, 17 czerwca 2012

Szarlotka apetyczna - błyskawiczna



Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (350 g )
  • 5-6 jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • łyżka masła ( roztopionego)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
Okrągłą formę do pieczenia ( średnica 26 cm ) wyłożyć ciastem francuskim, widelcem nakłuć dziurki i wstawić do piekarnika na 15 minut 180 stopni C. W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i na koniec ciasto pokryć paskami wyciętymi z reszty ciasta francuskiego. Paski posmarować roztopionym masłem i wstawić do piekarnika na kolejne 15-20 min. Gdy ciasto wystygnie wyciągnąć je z formy i posypać cukrem pudrem. Podawać z ulubionymi lodami waniliowymi. Smacznego.

sobota, 16 czerwca 2012

Makaron z brokułami po chińsku



Składniki:

  • 1 średniej wielkości brokuł
  • 1 mała cebula
  • pół szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki startego imbiru
  • garść orzeszków pinii
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 250 g makaronu chińskiego
  • pieprz

Sposób przygotowania:
Brokuła podzielonego na różyczki i makaron ugotować. Na patelni usmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać starty imbir i pokrojonego w kostkę kurczaka. Gdy mięso będzie gotowe dodać brokuły, makaron, orzeszki pinii i sos sojowy, wszystko wymieszać i chwile smażyć na patelni. Na koniec można doprawić wszystko pieprzem. Smacznego.

piątek, 15 czerwca 2012

Fasolka po bretońsku



Składniki:
  • 500 g fasoli "Piękny Jaś"
  • 250 g wędzonego boczku
  • 300 g kiełbasy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka smalcu lub masła
  • 1 łyżka mąki
Sposób przygotowania:
Fasolkę zalać wodą i odstawić na całą noc. Na drugi dzień odlać wodę, w której fasola się moczyła, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości razem z liściem laurowym, zielem angielskim, pokrojonym boczkiem i kiełbasą. Gdy fasola będzie zupełnie miękka przypraw ja do smaku cukrem, solą pieprzem i majerankiem i dodaj koncentrat pomidorowy. Na patelni zasmaż mąkę na smalcu lub maśle, dodaj do fasolki oraz przypraw roztartym czosnkiem. Smacznego.

Przyciski Listonic