Składniki:
Farsz
- 400 g świeżego szpinaku lub 1 opakowanie mrożonego (polecam świeży)
- 250 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
- makaron lasagne
- 300 g żółtego sera
Beszamel
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- sól, pieprz gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć na maśle, następnie dodać szpinak. Jak zmięknie to dodać czosnek i doprawić solą, pieprzem i gałką. Farsz odstawić i przygotować beszamel. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę dokładnie mieszając żeby nie powstały grudki. Następnie dodać mleko, cały czas mieszając, doprawić.
Naczynie żaroodporne wysmarować beszamelem i układać kolejno warstwy: makaron, beszamel, szpinak z pieczarkami, żółty ser i ponownie makaron, beszamel, szpinak i ser. Na koniec posypać wszystko obficie serem. Zapiekać w temperaturze 190 stopni przez 40 minut. Smacznego.