poniedziałek, 25 marca 2013

Faszerowane jajka



Składniki:
Farsz z grzybami
  • 100 g pieczarek
  • łyżka masła
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • pół cebuli
  • łyżka majonezu
  • sól, pieprz
  • szczypiorek
Sposób przygotowania
Jajka przekroić na pół. Grzyby i cebulę drobno pokroić. Na rozgrzana patelnie wrzucić masło cebulę i pieczarki, chwilę smażyć. Gdy pieczarki ostygną wymieszać je z żółtkami i majonezem. Doprawić i wypełnić  wydrążone białka.

Farsz z wędzoną rybą
  • 4 ugotowane jajka
  • 100 g wędzonego łososia lub innej ulubionej ryby
  • 1-2 średnie ogórki konserwowe
  • 1 łyżka majonezu
Sposób przygotowania:
Ogórki drobno pokroić i połączyć z łososiem, majonezem i żółtkami. Przygotowaną masą wypełniać białka jajek.


Farsz brokułowy
  • 4 ugotowane jajka
  • 3-4 większe różyczki brokuła
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki słonecznika
  • łyżka drobno pokrojonej cebuli
Sposób przygotowania:
Cebule drobno pokroić. Ugotowanego brokuła zmiksować ze słonecznikiem w malakserze. Dodać do masy cebulkę, majonez i żółtka z jajek. Masę przekładać do wydrążonych białek.

niedziela, 24 marca 2013

Chleb pszenny na zakwasie



Składniki:
Zaczyn
Ciasto chlebowe
  • 500 g mąki pszennej
  • 230 g wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka drożdży instant

Sposób przygotowania:
Najpierw przygotuje zaczyn. A wiec zakwas, mąkę i wodę mieszam i odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 8 godzin. Najlepiej zrobić to na noc.
Na drugi dzień do zaczynu dodaje mąkę, wodę sól, cukier i drożdże. Wszystko ładnie wyrabiam aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Potrwa to około 10-15 min. Po tym czasie ciasto wkładam do miseczki, przykryte sciereczką odstawiam w iepłe miejsce na godzinę. Po godzinie ciasto składam i wkładam do keksówki. Ja mam dużą sylikonową keksówkę, wiec mieści mi się całe ciasto chlebowe ale ciasta będzie na tyle dużo że trzeba będzie rozłożyć je na dwie mniejsze keksówki.
Ciasto nacinam lub nakłuwam widelcem, przykryte odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośniecia na 2-3 godziny. 
Do rozgrzanego piekarnika ( 230-240 stopni) wkładam wyrośniety chleb i piekę około 30 min. Po wyciagnieciu spryskuje chleb wodą i czekam aż wystygnie. Smacznego. Przepis podpatrzyłam ze strony "Kotlet.tv".

sobota, 23 marca 2013

Cynamonowe ślimaki



Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 10 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g masła roztopionego

Sposób przygotowania:
Płat ciasta francuskiego rozłożyć i posmarować masłem. Następnie posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Brzegi ciasta złożyć do  siebie. Zwinięte ciasto ponownie wysmarować masłem i posypać cukrem. Składać ciasto aż powstanie nam rulon. Teraz zwiniete ciasto kroić na 1cm paski i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 min w temperaturze 190 stopni. Smacznego.

piątek, 22 marca 2013

Rosołek drobiowy



Składniki:
  • 4 udka kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz 
  • łyżka vegety
Sposób przygotowania:
Udka myjemy, zalewamy zimną wodą. Dodajemy pokrojaoną marchewkę, pietruszkę, selera, pora przekrojonego na pół. Dodać również liść laurowy, ziele angielskie. Wszystko to gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 2-3 godzin. W trakcie gotowania pojawią sięszumowinki, które należy zdjąć. Po godzinie gotowania dodajemy przekrojoną na pół i opaloną cebulkę. Gdy mieso się ugotuje wyjmujemy je razem z cebulą i doprawiamy rosół solą, pieprzem i vegetą. Ja rosół przecedzam. Podaje z ugotowanym wcześniej makaronem, kawałkami mięsa, marchewką i pietruszką. Całość posypuje natką pietruszki. Smacznego.

czwartek, 21 marca 2013

Leczo z chorizo



Składniki:
  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 1 czerwona papryka
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki bulionu drobiowego lub wołowego
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka oregano
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kiełbasę pokroić w plasterki i usmażyć. Najlepiej zrobić to w wysokiej patelni. Dodać do tego pokrojoną w piórka cebulę i czosnek. Chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę, cukinię i pieczarki (ćwiartki). Wszystko dusić do miękkości warzyw. Na koniec wlać koncentrat wymieszany z bulionem, przyprawić i chwilę jeszcze dusić. Z podanych składników wychodzi około dwóch porcji. Smacznego.

poniedziałek, 18 marca 2013

Kurczak w sosie z czarnej fasoli (black bean)




Składniki:
  • 2 piersi kurczaka
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • papryka zielona
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula czerwona
  • 2 torebki ryżu
  • 100 ml sosu "black bean"
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Odstawić. Paprykę oraz cebukę pokroić w paski i podsmażyć na patelni. Na koniec dodać pokrojony czosnek i sos black bean. Używam sosu Blue Dragon.Wszystko wymieszać i chwilę smażyć na patelni. Podawać z ugotowanym ryżem. Życze smacznego.

sobota, 16 marca 2013

Zakwas buraczany



Składniki:
  • 2 kg buraków
  • 3 litry wody mineralnej
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 kromki razowego chleba
Sposób przygotowania:
Potrzebny nam będzie duży słoik, który należy wypażyć. Wodę zagotować i przestudzić. Buraki obrać i pokroić w plastry. Układać buraki w słoiku na przemian z czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Wodę wymieszać z solą i cukrem a następnie zalać buraki. Na wierzchu położyć kromki razowego chleba owinietego w gazę. Tak przygotowany słoik odstawić w ciepłe miejsce na 8-10 dni. Po upływie tego czasu zdjąć pianę i kromki chleba, przecedzić i rozlać do butelek lub słoików. Zakwas przechowywać w lodówce do 4 miesiecy.
Jeśli będziemy przygotowywać barszcz czerwony na zakwasie należy pamietać że na 1,5 litra wywaru będziemy potrzebować około 0,5 litra zakwasu. Życzę smacznego.

piątek, 15 marca 2013

Kurczak w mleku kokosowym




Składniki:
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki pasty green curry
  • makaron chiński jajeczny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić w paski i usmażyć. Następnie pokroić warzywa i poddusić do miękkości. Do większego garnka wrzucić uduszone warzywa i kurczaka, wlać mleko kokosowe i dwie łyżki curry. Wszystko wymieszać i chwilę gotować. Podawać z przygotowanym wcześniej makaronem jajecznym. Smacznego.

Przyciski Listonic