środa, 21 sierpnia 2013

Sałatka z tuńczykiem i makaronem




Składniki:

  • puszka tuńczyka
  • pół puszki kukurydzy
  • 200-300 g drobnego makaronu
  • 6 ogórków konserwowych
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować, połączyć z tuńczykiem, kukurydzą i pokrojonymi ogórkami. Przyprawić, połączyć z majonezem i jogurtem. Życzę smacznego.

wtorek, 20 sierpnia 2013

Gołąbki inaczej


Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa
  • 700 g białej lub włoskiej kapusty
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • woreczek ugotowanego ryżu
  • 1 szklanka kaszki manny
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia
Sposób przygotowania:
Drobno poszatkowaną kapustę posolić, zostawić na godzinę żeby zmiękła. Wszystkie składniki wraz z kapustą wymieszać i uformować kotlety jak mielone. Następnie kotlety obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy ulubionym sosem ( pomidorowym lub pieczarkowym ). Wstawić całość do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni i dusić gołąbki aż zmiękną ( około 40 min ).

poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Gofry z czekoladą i lodami



Składniki:

  • 350 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 75 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 15 g proszku do pieczenia
  • pół tabliczki białej czekolady
  • lody waniliowe lub śmietankowe
  • owoce ( truskawki, banany)

Sposób przygotowania:
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę. Żółtka miksujemy z rozpuszczonym masłem, mąką, proszkiem do pieczenia, mlekiem, cukrem  i cukrem waniliowym. Następnie delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Powinno nam wyjść ciasto o lekko gęstej konsystencji. Gofrownicę delikatnie smarujemy olejem i rozgrzewamy. Nalewamy ciasto tak, żeby delikatnie przykryć całą powierzchnię. Białą czekoladę rozpuszczamy na parze. Polewamy nią usmażone gofry. Na wierzch możemy też podać lody waniliowe i ulubione owoce ( truskawki, banany). 
Gofry możemy również podać z cukrem pudrem lub ulubionym dżemem, bitą śmietaną czy różnymi owocami : jagodami, ananasem, brzoskwiniami. Życzę smacznego.

niedziela, 18 sierpnia 2013

Ogórki w musztardowej zalewie



Składniki:

  • 3 kg ogórków
  • kilka liści laurowych
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • korzeń chrzanu
  • czosnek
  • kilka gałązek kopru

zalewa

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki soli
  • 5 łyżek musztardy sarepskiej


Sposób przygotowania:
Ogórki umyć, obrać, ułożyć ciasno pionowo w słoikach. Do każdego słoika włożyć po kawałku chrzanu, kopru, ząbek czosnku i pozostałe przyprawy. Z pozostałych składników ugotować zalewę, ostudzić. Zalać ogórki, zamknąć słoiki, pasteryzować przez 5-10 minut ( krótko aby ogórki nie zmiękły).

sobota, 17 sierpnia 2013

Zielony makaron



Składniki:

  • 1 pierś kurczaka
  • torebka świeżego szpinaku (250 g)
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 200 g makaronu


Sposób przygtowania:
Pierś kurczaka ugotować. Cebulkę drobno pokroić i zeszklić na patelni, dodać szpinak, rozgnieciony czosnek i chwilę podsmażyć. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość przyprawić solą i pieprzem. Doda pokrojonego kurczaka i wszystko zmiksować. Dodać śmietankę. Ugotować makaron i połączyć z wcześniej przygotowanym sosem ze szpinaku.

Przyciski Listonic