środa, 25 lutego 2015

Ziemniaczki z parmezanem


Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 czerwona cebula
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 2-3 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 100 g parmezanu
  • tymianek
  • gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Ziemniaki kroimy w plasterki i wysypujemy na blaszkę. Dodajemy do nich pokrojoną w plastry cebulę. Wlewamy na brytfankę śmietankę i trochę wody (około pół szklanki). Posypujemy gałką muszkatołową, połową parmezanu, wrzucamy liście laurowe, tymianek, sól i pieprz. wszystko mieszamy. Przykrywamy folią aluminiową i do piekarnika na około 10 min 220 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy folię, posypujemy ziemniaki resztą parmezanu i zapiekamy do miękkości ( jakieś kolejne 10-15 min). Smacznego.

wtorek, 24 lutego 2015

Grillowany kurczak

 
Składniki:
  • 3-4 piersi z kurczaka
  • 1 pomarańcza 
  • 1 chili bez pestek
  • 1 1/2 łyżeczki papryki wędzonej (przyprawa)
  • 1 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Z pomarańczy wycisnąć sok, dodać do niego przyprawy, musztardę, drobno posiekane chili. Wszystko dokładnie wymieszać i zanurzyć w marynacie kurczaka. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Później smażyć na grillu lub na patelni grillowej. Na bardzo dobrze rozgrzaną patelnie wrzucamy kurczaka i smażymy około 5 minut z każdej strony ( zależy od grubości piersi ).

poniedziałek, 23 lutego 2015

Zupa kalafiorowa




Składniki:
  • 1 średni kalafior 
  • 4 skrzydełka kurczaka
  • 2 średnie marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • 1 mały seler
  • koperek
  • 1 mała cebula
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • sól 
  • pieprz
Sposób przygotowania:
Pokroić marchewkę w talarki, pietruszkę, seler i cebulę w małą kostkę. Kalafior podzielić na różyczki. Zalać skrzydełka litrem wody. Zagotować i usunąć szumowiny. Dodać warzywa i gotować do miękkości. Posiekać koperek i natkę pietruszki. Dodać do zupy, podprawić śmietaną.
Mięso wyjąć lub podawać z mięsem. przepis pochodzi ze strony smakizycia.pl. Smacznego

niedziela, 22 lutego 2015

Kalafior curry


Składniki:
  • 1 średni kalafior
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki curry
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kalafiora podzielić w niewielkie różyczki. Do żaroodpornego naczynia wlać oliwę, dodać przyprawy, wymieszać i na koniec dodać kalafiora, dokładnie wszystko obtoczyć w marynacie. Czosnek rozgnieść, nie obierać i włożyć miedzy kalafiora. Piec około 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. W połowie pieczenia przemieszać. Przepis pochodzi z bloga "Buszująca w kuchni". Smacznego. 

sobota, 7 lutego 2015

Marynata imbirowa do łososia


Składniki:
  • 3 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 2 łyżki miodu 
  • 1 łyżka musztardy 
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 3-4 filety z łososia
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Następnie wkładamy do niej filety łososia i marynujemy przynajmniej godzinę (najlepiej całą noc). 
Łososia układamy na folii polewamy marynatą, zawijamy folię.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 min. Piekarnik nagrzany do 180 stopni C. Smacznego.

piątek, 6 lutego 2015

Zielony ryż


Składniki:
  • 1 szklanka ryżu basmati
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 30-40 g mrożonego zielonego groszku
  • 2 zielone papryczki chili
  • pół zielonej papryki
  • 40 g pieczarek
Sposób przygotowania:
Groszek ugotować, papryczkę i paprykę pokroić drobno i usmażyć, usmażyć również pokrojone pieczarki. Szklankę ryżu zalać dwiema szklankami wrzącej wody, posolić. Gotować pod przykryciem,  na małym ogniu, około 12 minut. Gdy ryż wypiję całą wodę, wymieszać z przygotowanymi wcześniej pieczarkami, groszkiem i paprykami. Tak przygotowany ryż to doskonały dodatek do obiadu, do kurczaka lub ryby. Smacznego.

czwartek, 5 lutego 2015

Szarlotka wg Magdy Gessler


Składniki:
  • 1 kg jabłek
  • 200 g masła
  • 350 g mąki
  • szklanka cukru ( ja dałam pół szklanki )
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cynamonu
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, żółtka połowę cukru i szczyptę soli. Wszystkie składniki siekamy nożem, następnie zagniatamy ciasto. Gotowe zwijamy w folię i wkładamy do lodówki na 
2 godziny. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy razem z pozostałym cukrem i cynamonem. Bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy nim spód tortownicy, następnie zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Uduszone jabłka wykładamy na podpieczony spód. Na wierzch trzemy na tarce resztę ciasta i pieczemy jeszcze 40 minut. Szarlotkę podajemy ciepłą z lodami waniliowymi.

środa, 4 lutego 2015

Kurczak z groszkiem w sosie czosnkowym


Składniki:
  • 1 duża pierś kurczaka
  • 200 g śmietany 30%
  • 3-4 ząbki czosnku
  • suszone oregano
  • szczypta cukru
  • łyżeczka masła
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 100 g mrożonego groszku zielonego
  • 100 g pieczarek
Sposób przygotowania:
Do śmietany dodać wyciśnięty czosnek, sól, pieprz, oregano i cukier. Pieczarki pokroić i usmażyć. Pierś kurczaka pokroić na małe kotleciki,  obtoczyć w przyprawie do kurczaka i usmażyć na patelni 
( z oliwą i łyżeczką masła ). W międzyczasie ugotować mrożony groszek. Do kurczaka dodajemy pieczarki, groszek i przygotowany wcześniej sos śmietanowo czosnkowy. Potrawę trzymamy na małym ogniu dopóki sos nie zgęstnieje. Przygotowanego kurczaka podajemy z puree ziemniaczanym. Smacznego.

wtorek, 3 lutego 2015

Makaron ze szpinakiem i mascarpone


Składniki:
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 450 g makaronu tagliatelle
  • 2 ząbki czosnku
  • pół gałki muszkatołowej
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżeczki masła
  • 6-8 pieczarek
  • 120 ml śmietanki kremówki
  • 150 g serka mascarpone
  • 20 g parmezanu
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ugotować makaron w osolonej wodzie. W międzyczasie na patelni z odrobiną masła usmażyć pieczarki. Następnie odkładamy pieczarki i na tą samą patelnie dajemy oliwę z oliwek, masło, wyciśnięty czosnek i gałkę muszkatołową. Po chwili dodajemy szpinak. Po upływie pięciu minut przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietankę i mascarpone. Makaron przecedzamy, przechowując trochę wody. Makaron łączymy ze szpinakiem, dodajemy parmezan i dokładnie mieszamy. Jeśli potrawa będzie zbyt gęsta dodajemy trochę wody z makaronu. Smacznego.

Przyciski Listonic