wtorek, 21 lipca 2015

Chlebek naan


Składniki:
  • 300 g mąki pszennej tortowej lub luksusowej
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 130 g ciepłego mleka
Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, solą, proszkiem do pieczenia. Następnie dodać roztrzepane jajko, oliwę z oliwek, jogurt naturalny oraz ciepłe mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. Nie powinno lepić się do rąk. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę mąki, ale nie za dużo – tylko tyle aby ciasto nie kleiło się do rąk i wciąż pozostało miękkie i elastyczne.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na owalny placek o grubości mniej więcej 0,5 cm. Kształt nie musi być regularny. Najlepiej blat i wałek podsypać delikatnie mąką.

Piekarnik nagrzać do temperatury 230 stopni C, najlepiej z funkcją termoobiegu lub grilla – wraz z blachą do pieczenia.
Po nagrzaniu piekarnika – wyciągnąć gorącą blachę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i ułożyć na niej po 4 chlebki. Włożyć do piekarnika i piec kilka minut, do czasu gdy chlebki będą zarumienione i powstaną na nich pęcherze powietrza. Przepis ze strony "przepis na chleb.pl"

poniedziałek, 20 lipca 2015

Hinduski kurczak w maśle



Składniki:
  • 600 g piersi z kurczaka
marynata do kurczaka:
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli 
  • 3 cm utartego świeżego imbiru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka posiekanych liści kolendry 
  • 1 łyżka przyprawy garam masala (np. w internetowym sklepie Kuchnie Świata)
  • 2 łyżki oleju + odrobina do wysmarowania blachy
sos:
  • 125 g masła
  • 2 cebule obrane i pokrojone w piórka
  • 1 czerwone chilli oczyszczony z pestek i drobno pokrojony
  • 1-1,5 łyżki mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka zmielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 130 g pomidorowej pulpy (mogą też być pomidory z puszki wcześniej zmiksowane)
  • 250 ml słodkiej śmietany
  • 1 łyżka posiekanych liści kolendry
  • 1 łyżka posiekanych liści mięty
Sposób przygotowania:

W misce połącz składniki marynaty i dodaj do niej kurczaka. Wymieszaj, aby marynata pokryła wszystkie kawałki mięsa. Miskę przykryj i odstaw do lodówki na minimum 4 godziny albo nawet na noc.
Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Połowę kurczaka przełóż na lekko natłuszczoną brytfannę tak, aby kawałki mięsa się nie dotykały i podpiecz je w piekarniku przez około 15 minut.  Podpieczone kawałki mięsa przełóż do miski (sos, jaki wytworzy się w brytfannie wylej) i zrób to samo z pozostałą ilością mięsa.
Sklaruj masło. Rozpuść je w rondelku nie rumieniąc, a gdy na powierzchni pojawi się biała pianka zdejmij ją łyżką i przelej masło do garnka zatrzymując osady z dna w rondelku przy pomocy łyżki. Klarowanie jest ważne, aby masło podczas przygotowywania sosu nie zrumieniło się i nie przypaliło.
Do garnka ze sklarowanym masłem dodaj cebulę oraz chilli i smaż na niewielkim ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli.
Dodaj wszystkie przyprawy i smaż przez 2 minuty mieszając. Dodaj przecier pomidorowy i pomidory z puszki oraz śmietanę i zagotuj mieszając.
Do sosu wrzuć kurczaka oraz miętę i kolendrę, wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut, aby sos zgęstniał, na koniec, jeśli trzeba, dopraw sos odrobiną soli. Podawaj z ryżem lub chlebkiem naan   Przepis pochodzi z blogu "Bazylia czy wanilia"

poniedziałek, 6 lipca 2015

Makaron z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym


Składniki:
  • 250 g ulubionego makaronu
  • 300 g filetu z łososia bez skóry
  • 300 śmietany 12%
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, po czym wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek. Podsmażamy następnie dodajemy drobno pokrojonego łososia i smażymy około 4-5 minut. Na koniec dodajemy śmietanę, pieprz, sól, i posiekany koperek. Dokładnie mieszamy i dusimy przez 3-4 minuty. W międzyczasie gotujemy makaron. Odlany makaron łączymy z sosem.  Danie ozdabiamy odrobiną koperku. Smacznego.

środa, 1 lipca 2015

Chleb pszenny na zakwasie



Składniki:
Na zaczyn (wieczór wcześniej)
  • 65g mąki pszennej chlebowej
  • 5g mąki żytniej 
  • 45g wody
  • 2 łyżki aktywnego zakwasu
Wszystkie składniki wymieszać. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 12 godzin.

Ciasto właściwe
  • 365 g mąki pszennej chlebowej
  • 20g mąki żytniej 
  • 220g wody
  • 10g soli
  • zaczyn z poprzedniego dnia
Mąkę pszenną wymieszać z mąką żytnią i wodą. Przykryć folią, pozostawić na 30 minut. Po tym czasie dodać sól i zaczyn, wymieszać (ja zrobiłam to mikserem).  Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu na 2,5 godziny, składając je dwukrotnie co godzinę.
Z ciasta uformować bochenek, umieścić w koszu do wyrastania, posypanym mąką. Pozostawić na 2 - 2,5 godziny do wyrośnięcia. Przed pieczeniem chleb ponacinać.  Piec w temperaturze 220ºC przez 
40 - 45 minut.  Studzić na kratce. Przepis pochodzi z bloga "Smaki Alzacji". Smacznego.

Przyciski Listonic