poniedziałek, 15 lutego 2016

Curry Rogan Josh


Składniki:
  • 2 cebule
  • 1 średnia dynia piżmowa 
  • 1 mały kalafior
  • 4 ząbki czosnku
  • pół pęczka świeżej kolendry
  • pół słoika pasty rogan josh firmy Patak's
  • puszka ciecierzycy (400 g)
  • 100 g umytego świeżego szpinaku
  • jogurt naturalny
  • 1 czerwona papryczka chili (opcjonalnie) 
Sposób przygotowania:
Obierz cebulę i pokrój w plasterki, wrzuć do dużego garnka, dolej oliwę. Ostrożnie przekrój dynię piżmową w poprzek, wykorzystaj tylko górną część bez pestek. Obierz górną część dyni ze skórki i pokrój w plastry o grubości 1 cm. Dorzucić je do garnka. Odkrój łodygę kalafiora, usuń zewnętrzne liście i pokrój warzywo na kawałki wielkości kęsa i wrzuć do garnka. Jeśli chcesz aby curry było ostrzejsze dorzuć papryczkę chili pokrojoną w plasterki. Wciśnij ząbki czosnku, zachowaj kilka listków kolendry do przybrania a resztę drobno posiekaj i dorzuć do garnka. Dolej pół litra wrzątku, dodaj pastę rogan josh i ciecierzycę z zalewą. Dopraw, dobrze wymieszaj i przykryj. Gotuj intensywnie, od czasu do czasu mieszając.  Gdy warzywa będą miękkie , dopraw solą i dodaj szpinak, wymieszaj. Posmaruj curry jogurtem i posyp pozostałymi listkami kolendry, podawaj z ugotowanym ryżem. Przepis pochodzi z książki "30 minut w kuchni" Jamie Olivera. Smacznego.

Brak komentarzy:

Przyciski Listonic