czwartek, 10 marca 2011

Placki ziemniaczane pieczone



Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • garść liści świeżego majeranku
  • 1 małe jajko
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy do wysmarowania blachy
Na sos:
  • 1 jogurt  niskotłuszczowy
  • łyżeczka chrzanu
  • sol i pieprz 
Etapy przygotowania:
Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach. Cebule zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do ziemniaków i cebuli dodać jajko, wyciśnięty czosnek i przyprawy, dobrze wymieszać. Blache wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem rzepakowym. Na posmarowany papier nakładamy łyżką zgrabne placki ziemniaczane, smarujemy je olejem rzepakowym. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Przygotować sos. Jogurt wymieszać z chrzanem, sola i pieprzem. Upieczone placki ziemniaczane podawać z sosem chrzanowym. 

Tradycyjna porcja plackow ma 612 kcal, ta wersja ma 270 kcal.

1 komentarz:

gigi_26 pisze...

Ja uwielbiam placki z zupą ogórkową - BOSKIE są - polecam, a czasami z sosem pomidorowo-myśliwiskim...
Swoją drogą ostatnio zaczęłam piec kotleciki mielone w piekarniku, nie dość że to super wygodne i szybkie, to unika się bułki tartej i niesamowitych ilości tłuszczu, to w dodatku pyszne....

Przyciski Listonic