niedziela, 29 lipca 2012

Racuszki z jabłkami II



Składniki:
  • 1 jabłko
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka
  • 10 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • ¾ szklanki mąki
  • kardamon mielony
  • sól
  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • mięta świeża do dekoracji
Sposób przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko i powstały zaczyn zasypać mąką. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę dodając szczyptę soli. Z jabłek obrać i wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plastry, oprószyć kardamonem. Do wyrośniętego zaczynu dodać żółtko i cukier waniliowy. Wyrobić na gładką masę i delikatnie wymieszać z pianą z białka. Krążki jabłka obtaczać w mące i maczać w cieście. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złotobrązowy kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem i udekorować miętą. Przepis pochodzi z programu "Adam po pracy" 

3 komentarze:

teenager ;) pisze...

racuszki z jabłkami , pycha ! smak dzieciństwa <3

Drui... pisze...

Ślicznie i apetycznie wyglądają :)

Ola pisze...

jest wiele przepisów na racuszki ale łączy je jedno - że wszystkie placki z nich wychodzące są pyszne :) ja najbardziej lubię te pulchne, drożdżowe i słodkie

Przyciski Listonic