środa, 2 marca 2016

Ciasto marchewkowe


Składniki:
Ciasto
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka Sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oleju 
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 1 szklanka grubo pokrojonych orzechów włoskich
  • pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów
  • 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
Krem
  • 300 g serka philadelphia, w pokojowej temperaturze
  • 90 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanili
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny być w pokojowej temperaturze. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy. Przesiać. W drugim  naczyniu roztrzepać jajka z olejem. Połączyć zawartości obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasa.  Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut. Wystudzić.
Masło, cukier i wanilię utrzeć do otrzymania puszystej i jasnej masy maślanej. Dodawać serek, w trzech turach, cały czas mieszając.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze, delikatnie oprószyć cynamonem, ozdobić orzechami. Przepis pochodzi z bloga "Moje wypieki". Smacznego.

Brak komentarzy:

Przyciski Listonic