czwartek, 21 września 2017

Spód do pizzy i sos pomidorowy



Składniki:
Ciasto
  • 800 g mąki typu 00
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 saszetka drożdży suszonych (7 g)
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 120 ml oliwy
Sos pomidorowy
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii, listki
  • 500 ml passaty lub puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
Sposób przygotowania:
Nie ukrywam że ciasto na pizze robię przy pomocy robota kuchennego. Na niskich obrotach miksuję wszystkie składniki oprócz oliwy z oliwek. Po minucie dodaję oliwę cały czas miksując przez około 5-7 minut. Ciasto powinno być wilgotne, gładkie i elastyczne. Przełożyć do naoliwionej miseczki, przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. 
W tym czasie można zrobić sos. Posiekaną cebulę smażymy na oliwie, aż będzie miękka. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz. Posiekać drobno listki bazylii, dodać razem z oregano i passatą pomidorową. Można zmiksować jeśli chcemy gładki sos.
Kiedy ciasto wyrośnie, wyłożyć na posypany mąką blat, podzielić na 4 równe części i rozwałkować na okrągłe placki. Na nie dajemy sos pomidorowy i dodatki jakie lubimy. Smacznego.

1 komentarz:

Zuza pisze...

ciągle szukam idealnego ciasta do pizzy. muszę wypróbować Twój przepis :)

Przyciski Listonic