sobota, 4 sierpnia 2012

Chili con carne



Składniki:
  • 500g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml bulionu wołowego
  • 1 łyżka sosu tabasco
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki majeranku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki kuminu
  • łyżka cukru
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • tortille kukurydziane lub pszenne

Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnie wrzucić pokrojoną cebulę, czerwona paprykę i czosnek. Smażyć koło 3 minut, następnie dodać mięso i podsmażyć je jakieś 10 minut. Po tym czasie wlewamy bulion i gotujemy koło 20 minut. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy (tabasco, oregano, majeranek, słodką paprykę, kumin, cukier sól i pieprz), przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Wszystko znowu gotujemy koło 20 minut. Na sam koniec dodajemy kukurydzę i fasolkę czerwona. Wszystko razem robimy jeszcze koło 3 minut. Ciepłe danie podajemy na pszenne lub kukurydziane tortille. Życzę smacznego.

5 komentarzy:

Karmel-itka pisze...

bardzo lubię dania jednogarnkowe.
ale chilli con carne wolę zimą, bo dobrze rozgrzewa ;]

Agnieszka pisze...

Moje ulubione danie kuchni meksykańskiej. :)

Paulina pisze...

muszę wypróbować, bo nigdy nie jadłam:)

Asik. pisze...

Uwielbiam chili con carne :)

Sylvia F. pisze...

Uwielbiam chili con carne, szczególnie mocno pikantne podane z ryżem ;)

Przyciski Listonic