Składniki:
- 6-8 nóżek kurczaka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki musztard
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 łyżki świeżej kolendry
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 mała papryczka chili
Sposób przygotowania:
Papryczkę oczyścić z nasion i drobno pokroić, marchewkę kroimy w grube plastry, kolendrę siekamy a czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy pozostałe składniki, wszystko mieszamy i wkładamy do marynaty nóżki kurczaka, całość ma być pokryta marynatą. Wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia przekładamy nóżki do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika na 90 minut. Piec nastawiamy na 180 stopni C. Pod koniec pieczenia folię zdejmujemy żeby nóżki się przyrumieniły. Podawać z ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz