środa, 5 sierpnia 2015

Marynata do nóżek kruczka


Składniki:
  • 6-8 nóżek kurczaka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztard
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 mała papryczka chili
Sposób przygotowania:
Papryczkę oczyścić z nasion i drobno pokroić, marchewkę kroimy w grube plastry, kolendrę siekamy a czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy pozostałe składniki, wszystko mieszamy i wkładamy do marynaty nóżki kurczaka, całość ma być pokryta marynatą. Wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia przekładamy nóżki do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika na 90 minut. Piec nastawiamy na 180 stopni C. Pod koniec pieczenia folię zdejmujemy żeby nóżki się przyrumieniły. Podawać z ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego.

Brak komentarzy:

Przyciski Listonic