środa, 4 października 2017

Duszona wołowina z marchewką i ziemniakami



Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego pokrojonego w 3 cm kostkę
  • 1 łyżka mąki
  • 4 duże cebule
  • 220 ml czerwonego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • ojej do smażenia
  • 1 liść laurowy
  • 500 g małych ziemniaków
  • 3 marchewki
  • puszka krojonych pomidorów
  • świeży tymianek
  • posikana natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:
Tę potrawę przygotowałam w szybkowarze ale jeśli będziemy wołowinę dusić odpowiednio dłużej możemy to zrobić w tradycyjny sposób.
Rozgrzać olej w szybkowarze, dodać pokrojoną w ćwiartki cebulę.  Kiedy cebula zbrązowieje dodać pokrojoną w kostkę wołowinę, wymieszać i oprószyć wszystko łyżką mąki. Smażyć całość około 5 minut, następnie dodać wino, czosnek i zioła. Zamknąć szybkowar i jak zacznie działać dusić wszystko 20 minut. Po tym czasie otworzyć pokrywkę szybkim sposobem dodać ziemniaki i ponownie zamknąć i dusić 10 min. Po raz kolejny otwieramy szybkowar by dodać marchewkę. Tym razem dusimy 5 min. Na koniec otwieramy szybkowar naturalną metodą, wszystko mieszamy i podajemy z posiekaną natką pietruszki. Życzę smacznego.

2 komentarze:

Zuza pisze...

wołowina jest ciężka w przygotowaniu, zastanawiam się ile trzebaby ją dusić w tradycyjny sposób by była miękka i "do pogryzienia" :)

Paulina pisze...

myślę że około 1,5 - 2 godzin na wolnym ogniu, pozdrawiam

Przyciski Listonic