piątek, 29 września 2017

Indyjska wieprzowina



Składniki:
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 papryczki chili
  • 3 goździki
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • pęczek posiekanej kolendry
Sposób przygotowania:
Potrawę przygotowałam w szybkowarze. Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek i smażymy aż zmiękną. Następnie dodajemy posiekane chili i przyprawy. Smażymy to około 2 minut. Po tym czasie dodajemy posiekany imbir i wieprzowinę pokrojona na kawałki ( 2,5 cm ), Smażymy jeszcze około 5 minut. Koncentrat pomidorowy mieszamy z 3/4 szklanką wody i dodajemy do przysmażonego mięsa. Przyprawiamy solą. Zamykamy szybkowar i ustawiamy niskie ciśnienie na dużej mocy palnika. Jeśli tylko szybkowar zacznie działać zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez 20 min. Po tym czasie otwieramy szybkowar metodą naturalną. Potrawę podajemy z ugotowanym ryżem lub kaszą a przed samym podaniem posypujemy posiekaną kolendrą.
Danie te można spokojnie przygotować bez szybkowaru. Po prostu wieprzowinę należy wtedy dusić dłużej ( około 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie ). Życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Przyciski Listonic