poniedziałek, 2 października 2017

Krewetki w mleku kokosowym



Składniki:

  • 750 g krewetek królewskich
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanego drobno imbiru
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 125 ml wody
  • 500 g kapusty chińskiej choy sum
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry 
  • ugotowany ryż do podania

Sposób przygotowania:
Oczyścić krewetki, na patelni na rozgrzanym oleju usmażyć cebulę, czosnek i imbir (około 3 min). Następnie wsypać przyprawy - kminek, kolendrę i posikaną papryczkę chili. Po chwili wlać mleczko kokosowe wymieszane z wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu około 5 minut aż sos zgęstnieje. Teraz należy dodać krewetki i grubo posiekaną kapustę chińska, wszystko trzymać jeszcze na ogniu około 5 minut aż krewetki zmienią kolor. Tak przygotowane ganie podawać z ugotowanym ryżem posypując posikaną kolendrą. Życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Przyciski Listonic