niedziela, 26 sierpnia 2012

Chleb ze słonecznikiem



Składniki:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 350 ml wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki siemia lnianego
  • 4 łyżki słonecznika
  • 4 łyżki otrąb pszennych ( niekoniecznie)

Sposób przygotowania:
Drożdże wymieszać z cukrem, łyżka maki i 100 ml wody. Odstawić na 20 minut. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, wlać zaczyn i wymieszać, dowalając resztę letniej wody wyrobić gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto odstawić na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto zagnieść jeszcze raz dodając nasiona i ewentualnie otręby pszenne. Odstawić na kolejna godzinę. Na koniec chleb włożyć do formy, posmarować wodą i posypać ziarnami słonecznika. Piec w 220 stopniach przez 50 minut. Smacznego. 

2 komentarze:

Goga pisze...

Śliczny chlebek, ostatnio robiłam z gotowej mieszanki(z lidla), wyszły dwa bochenki, a chlebek równie pyszny.

allergygirl pisze...

W tym momencie jestem mega wkurzona, że jestem uczulona na gluten :))

Pycha!

Przyciski Listonic