niedziela, 17 września 2017

Mini burgery z jajkiem i szpinakiem


Składniki:
Bułeczki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • sezam
Ponadto:
  • 3-4 jajka
  • 200 g szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka plastrów sera żółtego
  • kilka plastrów szynki
  • ketchup
Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier, drożdże i sól przekładamy do miski, mieszamy. Dodajemy mleko, rozpuszczone i ostudzone masło. Jajko dokładnie roztrzepujemy, do ciasta dodajemy 1 łyżkę, resztę zostawiamy do smarowania. Wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy małe kulki, które lekko spłaszczamy. Smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni. 

Jajka smażymy za patelni z odrobiną soli i pieprzu. Następnie smażymy rozgnieciony czosnek, dodajemy do niego umyty szpinak, wszystko chwile dusimy.
Teraz na przestudzone bułeczki układamy po kolei ser, szynkę, szpinak i jajka. Bułeczki podpiekamy chwile w piekarniku do momentu aż ser się rozpuści. Smacznego.

1 komentarz:

Zuza pisze...

można zjeść oczami :)

Przyciski Listonic