czwartek, 2 sierpnia 2012

Gulasz z serc




Składniki:
  • 1 kg serc drobiowych lub wieprzowych
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 szklanka bulionu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Serca oczyścić z żyłek i tłuszczu. Opłukać. Cebulę, pietruszkę i marchew pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni obsmażyć warzywa, następnie dodać serca. Po kilku minutach zalać wszystko bulionem i dusić wszystko do miękkości warzyw i serc. Na koniec śmietanę wymieszać z mąka, zahartować i połączyć z gulaszem. Wszystko doprawić sola i pieprzem oraz rozgniecionym czosnkiem. Gotowy, gorący gulasz podałam z kluskami śląskimi. 

4 komentarze:

Tomek gotuje pisze...

Bardzo lubię serca :) Zazwyczaj jem je z kaszą jęczmienną w formie jednogarnkowego gulaszu :)

Anonimowy pisze...

lamowe serca:d

Anonimowy pisze...

haha
lama



\



Anonimowy pisze...

Polecam dodać pieczarki lub świeżą paprykę :) pycha :)

Przyciski Listonic