niedziela, 12 sierpnia 2012

Złote żeberka



Składniki:
  • 1 kg grubych żeberek
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:
Żeberka pociąć na mniejsze kawałki i nasmarować miodem i musztardą. Tak przygotowane żeberka włożyć do rękawa. Następnie wsypać wszystkie przyprawy i ząbki czosnku. Rękaw zamykamy i w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce wkładamy do piekarnika na najniższą półkę. Pieczemy 60 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego.

7 komentarzy:

Tomek gotuje pisze...

O tak, żeberka są pyszne, zwłaszcza w takiej słodkiej glazurze :)

Panna Malwinna pisze...

Zestaw przypraw i dodatków na pewno sprawił, że były pyszne;)

pozdrawiam serdecznie

Marzena pisze...

Lepiej nie pokażę tego mojemu M. bo zaraz będzie domagał się takich żeberek;-) Super się prezentują:-)

KLFoodBlog pisze...

U nas tez dzisiaj bardzo mięsnie karkówkowo..Piękne te żeberka i smakowite!

Ola pisze...

pyszne... żeberka to dla mnie idealny obiad na niedzielę

flusso pisze...

Witam,
Podejrzewam, że o zgodę nie zapytali:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=487724391298570&set=a.445059678898375.1073741828.444730275597982&type=1&relevant_count=1
Z mojego też próbowali podkraść.
Pozdrawiam!

Iwona Pujanek pisze...

Witam, przygotowałam żeberka zgodnie z przepisem i niestety nie były tak apetyczne jak na zdjęciu ;) Po godzinie pieczenia żeberka były twarde, nie odchodziły od kości, a pokroiłam je na małe kawałki. Nie były tak pięknie spieczone, co chyba nie jest możliwe przy zapiekaniu w worku i nie otwieraniu go.... a najgorsze że nie miały smaku :( niestety mięso bez soli to nie moja bajka. Radzę dłuższe pieczenie, większą ilość soli i miodu i otwarcie worka na 15 minut przed końcem pieczenia. Pozdrawiam, Iwona

Przyciski Listonic