wtorek, 31 października 2017

Cynamonowy tort bezowy z powidłami i orzechami


Składniki:
Na 3 blaty bezowe:
  • 6 dużych białek (1 białko około 40 g)
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka cynamonu
  • pół szklanki drobno posiekanych orzechów (dowolnych, ulubionych)
Trzy płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować na nim 20 cm okręgi.
W misie miksera umieścić białka. Ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier, łyżka po łyżce. Dodać przesiany cynamon, dalej ubijając.
Masę bezową rozdzielić równo pomiędzy trzy okręgi, wyrównać. Wierzch każdej bezy posypać orzechami.
Piec z termoobiegiem (wszystkie blaszki jednocześnie) przez 1 godzinę w temperaturze 140ºC.
Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku (po wystudzeniu najlepiej piekarnik zamknąć i blaty bezowe pozostawić w nim na całą noc). 

Ponadto:
  • 2/3 szklanki powideł śliwkowych
  • 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 4 łyżki serka mascarpone, schłodzonego*
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 3 łyżeczki cynamonu
W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę i serek mascarpone. Ubić do otrzymania kremu, pod koniec ubijania dodając cukier puder i cynamon.
Blaty bezowe układać na paterze. Każdy blat (oprócz ostatniego, z wierzchu) smarować powidłami i przekładać kremem śmietankowo - cynamonowym. Schłodzić. Przechowywać w lodówce do 3 dni. Kroić ostrym nożem z piłką. Smacznego. Przepis z "Moje wypieki".

Brak komentarzy:

Przyciski Listonic