piątek, 27 lipca 2012

Malinowe tiramisu



Składniki :
  • 1 1/2 opakowania podłużnych biszkoptów
  • 500 g serka mascarpone
  • 5 jajek
  • 450 g świeżych malin
  • 5 łyżek cukru
  • 1 1/2 mocnej kawy
  • kakao
  • 25 ml wódki ( ja użyłam nalewki o smaku malinowym)
Sposób przygotowania:
Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie dodać serek mascarpone i miksować na małych obrotach aż masa będzie gładka. N a koniec dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy. 
Do wystudzonej kawy dodajemy wódkę o smaku malinowym. Biszkopty maczamy sekundę w kawie i układamy w naczyniu. Na biszkopty wykładamy masę z serka mascarpone, posypujemy kakao. Teraz znowu układamy namoczone biszkopty, masę i kakao. Na koniec układamy maliny i ozdabiamy listkami mięty. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Życzę smacznego.


8 komentarzy:

Mariola pisze...

Wygląda wspaniale,sama pyszność.

Anonimowy pisze...

Świetne ciasto:)

Hania-Kasia pisze...

Pysznie się prezentuje.

kuchenny bałagan pisze...

świetne :) chętni bym skosztowała :)

Tomek gotuje pisze...

Bardzo lubię tiramisu, z malinami musi być pyszne :)

KLFoodBlog pisze...

Kochamy maliny, kochamy tiramiu i kochamy ten deser, amen:)

Brenia pisze...

Bardzo apetyczne!

Anonimowy pisze...

napewno pyszne !!!

Przyciski Listonic