poniedziałek, 11 września 2017

Placek po węgiersku



Składniki:
Placek ziemniaczany:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
Gulasz:
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:

Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach, odstawić na 10 min. Po tym czasie odcisnąć. Dodać mąki, jajka, starte cebule, przyprawy. Wymieszać. W razie potrzeby dodać mąkę. Placki smażyć na głębokim tłuszczu.

Mięso pokroić w średniej wielkości (3-4cm) kostkę. Posolić i popieprzyć.Smalec rozgrzać na patelni, dodać paprykę słodką, ostrą i kminek, chwilę przesmażyć.Dodać pokrojone mięso. Przesmażyć (ok.10min.) Zdjąć z ognia, przełożyć mięso i podlać 1/3 szkl. wody.Na tłuszczu pozostałym ze smażenia zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Dodać paprykę pokrojoną w paseczki. Całość podsmażyć ok. 5-7min. Dodać do mięsa, wlać pomidory, dorzucić czosnek. Doprawić solą, pieprzem.Dusić do czasu aż sos się zredukuje a mięso będzie miękkie.
Usmażone placki położyć na talerzu na środku położyć gulasz mięsny i łyżkę śmietany. Śmietanę można posypać odrobina zieleniny. Smacznego.

Brak komentarzy:

Przyciski Listonic