wtorek, 19 września 2017

Ciastka z żurawiną



Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy lub 1/3 laski wanilii
  • 60-70 g suszonej żurawiny
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 200 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem białym i waniliowym. Następnie dodajemy mleko, powoli przesiewamy mąkę. Wyrabiamy, dodajemy żurawinę. Ciasto dzielimy na dwie części  i z każdej robimy wałek o długości 35 cm.Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie kroimy ciasto w plastry o grubości 0,5 cm. Układamy na blaszce i pieczemy około 13-15 minut w 180 stopniach C. Smacznego.

3 komentarze:

Kamciss pisze...

Bardzo podobne robiłam u siebie. Przypadek? http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2017/06/maslane-ciastka-z-zurawina.html

Zuza pisze...

fajniutkie :)

Paulina pisze...

http://www.mojegotowanie.pl/przepis/maslane-ciasteczka-z-zurawina

Przyciski Listonic