czwartek, 10 marca 2011

Placki ziemniaczane smażone

Składniki:
  • 6 dużych ziemniaków
  • 1-2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej, można dodać majeranku
  • Etapy przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać. Zetrzeć na tarce (małe lub duże otwory, jak lubimy). Odcisnąć wodę. Wymieszać z mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Rozgrzać patelnie z olejem. Placuszki smażyć z obu stron. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odkładać na papierowy recznik. Potem na talerz.
Można do ciasta dodać łyżkę śmietany, placki będą bardziej puszyste. Można dodać pokrojona cebule, pieczarki, majeranek, natke pietruszki, starte jabłko.
Ułożone na talerzach gorące placki podawane być mogą z rożnego rodzaju sosami, gulaszem, kwaśną śmietaną, cukrem.

Brak komentarzy:

Przyciski Listonic