czwartek, 10 listopada 2011

Zupa - krem z brokułów



Składniki:
  • 2 kostki bulionu z kury
  • 1/2 kg brokułów
  • 2 średnie ziemniaki
  • 5 łyżek śmietany
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 4 łyżki tartego sera
  • 1 pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania:
Brokuły dzielimy na różyczki, łodyżki kroimy w plasterki. Obieramy ziemniaki. Drobno siekamy szczypiorek. Kostki bulionowe rozpuszczamy w 1 litrze wrzącej wody, dorzucamy ziemniaki. Po 10 minutach dodajemy brokuły. Gotujemy na małym ogniu 10-15 minut. Zupę miksujemy, podgrzewamy. Do śmietany dodajemy łyżkę zupy, mieszamy, wlewamy do zupy. Dodajemy sól, pieprz, migdały i ser. Mieszamy. Przelewamy do wazy, posypujemy szczypiorkiem. Smacznego.

3 komentarze:

Chocoholiczka pisze...

Lubię wszystko, co brokułowe, a ta zupka wygląda nieziemsko! :) Mniam....

Anonimowy pisze...

Prowadzimy serwis przepisy.pl i fanpage "przepisy.pl" na facebooku. Zauważyliśmy, że swoje przepisy zamieszcza Pani na naszym fanpage. Podobają nam się Pani dania i chcielibyśmy zaproponować współpracę w ramach programu "Mistrzowie gotowania". Więcej szczegółów moglibyśmy wysłać mailem. Jeżeli jest Pani zainteresowana to prosimy o kontakt mailowy: mistrzowie@przepisy.pl

Redakcja przepisy.pl

moje pasje pisze...

uwielbiam zupkę brokułową :D

Przyciski Listonic