piątek, 26 lipca 2013

Zapiekane awokado



Składniki:
  • 1 awokado
  • 2 małe jajka
  • szczypiorek
  • 50 g boczku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę. Wypełnić awokado jajkiem, pospać szczypiorkiem, przyprawić solą i pieprzem, wstawić do piekarnika na około 15 min, temperatura 180 stopni C. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Gdy zapiekane awokado będzie gotowe posypać boczkiem. Podawać z ulubionym pieczywem, życzę smacznego.

czwartek, 25 lipca 2013

Spaghetti ala bolognese



Składniki:

  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku rozgniecione
  • 1 marchew drobno posiekana
  • 50 g pancetty lub boczku w kostkach
  • 350 g mielonej wołowiny
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 125 ml wina czerwonego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz
  • gałązka świeżej bazylii
  • parmezan do posypania
  • 500 g makaronu spaghetti


Sposób przygotowania:
Oliwę rozgrzać na patelni, dodać cebulę i zeszklić (3 min). Dodać czosnek. marchew i pancettę, podsmażyć 3-4 minuty aż warzywa i boczek się zarumienią. Dodać mielone mięso i smażyć na ostrym ogniu kolejne 3 minuty, aż mięso zbrązowieje. Dodać pomidory, oregano i wino. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić około 45 minut. Dodać koncentrat, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną bazylię. Makaron ugotować al dente z odrobiną oliwy i w osolonej wodzie. Następnie odcedzić połączyć z sosem. Podać z parmezanem na wierzchu. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia włoska". Życzę smacznego. 

poniedziałek, 22 lipca 2013

Ogórkowa na żeberkach


Składniki:

  • 250g żeberek
  • 250g kwaszonych ogórków
  • 1/2 szklanki kwasu ogórkowego
  • pęczek włoszczyzny
  • 300 g ziemniaków
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 2 ziarna angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz


Sposób przygotowania:
Mięso umyć, umieścić w garnku, zalać 2 litrami zimnej wody, zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać sól, przyprawy, obraną i pokrojoną włoszczyznę. Gotować na małym ogniu około 25 minut. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować 15 minut. Mięso wyjąć, pokroić na kawałki i dodać do zupy. Wlać kwas ogórkowy i starte ogórki, gotować około 15 minut. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, dodać niewielką ilość ciepłego wywaru, wymieszać. Następnie wlać do zupy, zagotować i zestawić z ognia. Doprawić solą i pieprzem, dosypać koperkiem. Smacznego.

niedziela, 14 lipca 2013

Grilowane warzywa


Składniki:
  • 3 malutkie cebule
  • 3 średnie cukinie
  • 3 jabłka
  • czerwona papryka
  • 50 ml oliwy
  • 6 łyżek oliwy
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 10 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki
  • aluminiowa tacka do grilowania

Sposób przygotowania:
Cebulę i jabłka pokroić na ćwiartki, cukinie w plastry o grubości pół cm. Wszystkie składniki wymieszać z oliwą. Przygotować teraz winegret do warzyw. Wymieszać 6 łyżek oliwy z sokiem z cytryny, sosem sojowym i octem balsamicznym. Przyprawić pieprzem i połączyć z posiekaną natką pietruszki. Warzywa przełożyć na aluminiowe tacki i polać połową winegretu. Wstawić tacki na rozgrzany grill i piec 15 min obracając je w tym czasie jeden raz. Upieczone warzywa przełożyć do miski i polać reszta winegretu. Smacznego.

piątek, 12 lipca 2013

Zapiekanki


Składniki:
  • bagietka
  • 300 g pieczarek
  • 350 g sera mozzarella
  • 2 łyżki masła
  • mała cebula
  • szczypiorek
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć wszystko razem. Bagietkę przekroić na þół, ułożyć na niej podsmażone pieczarki z cebulą, posypać całość serem i szczypiorkiem. Przygotowane zapiekanki wstawić do piekarnika na 15-20 min, temp 190 stopni. Smacznego.

Przyciski Listonic