środa, 13 sierpnia 2014

Makaron domowy


Składniki:
  • 300 g mąki
  • 3-4 jajka
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać, dodać do niej jajka, oliwę i sól. wszystko dokładnie wyrobić. Ciasto ma być jędrne i odchodzić od palców. Gotowe ciasto owinąć folią i odstawić do lodówki na 20 min. Po tym czasie podzielić na 4 części i na posypanym mąką blacie wałkować każdą część. Bardzo cienkie płaty makaronu odstawić na około 30 min do wysuszenia. W połowie czasu można odwrócić na drugą stronę. Ciasto podsypać mąką, zwinąć i ostrym nożem ciąć paseczki. 
Paseczki rozłożyć na blacie. Następnie gotować w lekko osolonej wodzie 3-5 minut ( w zależności jak grube są paseczki). Resztę makaronu wysuszyć i przechowywać w słoiku. Smacznego.

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Zielona surówka


Składniki:
  • 2 świeże ogórki
  • mała cebula czerwona
  • łyżeczka octu
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżeczka czarnego sezamu
dresing:
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w cieniutkie plasterki , posypać odrobiną soli i zakropić octem. Odstawić na 20 minut. Po upływie tego czasu odlać płyn z cebuli i dodać do niej ogórka ( pokrojony w cienkie plasterki) i drobno pokrojoną natkę pietruszki.
Olej, ocet, cukier, zmiażdżony czosnek i sól podgrzewać na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru. Tak przygotowany dresing połączyć z ogórkami. Posypać sezamem, doprawić solą.
Przepis pochodzi z bloga "Kuchnia na paterze". Pozdrawiam i życzę smacznego. 

niedziela, 10 sierpnia 2014

Sałatka z ogórka i sera feta


Składniki:
  • 2 średnie ogórki 
  • pół kostki sera feta
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • łyżeczka octu winnego
Sposób przygotowania:
Ogórka i ser pokroić w kostkę. Dodać koperek ocet winny i śmietanę. Delikatnie wymieszać. Idealna sałatka do obiadu. Życzę smacznego.

sobota, 9 sierpnia 2014

Naleśniki


Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 30 g roztopionego masła
  • pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania:
Przepis na bardzo cieniutkie i delikatne naleśniki. 
Jajka ubić, dodać mąkę, mleko, sól, wodę, roztopione masło. Wszystko wymieszać. Powstanie dość rzadka masa naleśnikowa. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewać masę tak żeby pokryła patelnię. Najlepiej obracać patelnie żeby ciasto po niej spływało. Naleśnik ma być cieniutki.
Gotowe naleśniki podawać z ulubionymi dżemami, konfiturami czy białym serem.
Smacznego.

piątek, 8 sierpnia 2014

Hamburger a'la McDonald


Składniki:
  • 6 bułek do hamburgera
  • 500 g wołowiny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka przypraw ( papryka, tymianek, rozmaryn, czosnek, oregano)
  • młoda cebulka ze szczypiorkiem
  • 1 jajko
  • oliwa
  • sól morska, pieprz mielony
Dodatki:
  • pomidory
  • żółty ser
  • sałata lodowa
  • ogórki korniszony
Sos:
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • pół łyżeczki suszonego czosnku
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżka drobniutko pokrojonej cebuli
  • 1 ogórek konserwowy drobno posiekany
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotujemy sos. Do majonezu dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mielony czosnek, cukier, ocet winny, bardzo drobno pokrojoną cebulkę i ogórek konserwowy. Wszystko mieszamy i gotowy sos. 
Do mięsa dodać drobno posiekaną cebulkę wraz ze szczypiorkiem, przyprawy, natkę pietruszki, sól i pieprz oraz jajko. Wszystko dokładnie wymieszać i uformować sześć kotletów wielkości bułki.
Kotlety wysmarować oliwą i smażyć na patelni. Bułki do hamburgerów podpiec chwile w piekarniku żeby były ciepłe. Gdy kotlety będą gotowe możemy układać swojego hamburgera. W podgrzane bułki dodajemy mięso, ser, pomidora i plasterki ogórków, sałatę lodową i wcześniej przygotowany sos. Życzę smacznego.

niedziela, 3 sierpnia 2014

Risotto z pieczarkami i kurczakiem


Składniki:
  • 1 szklanka ryżu do risotto (arborio)
  • 1 pierś z kurczaka (podwójna)
  • 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek
  • 4 szklanki bulionu (drobiowy lub warzywny)
  • 4 suszone grzyby
  • 4 łyżki parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • garść zielonego groszku, ugotowany
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietanki
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
Sposób przygotowania:
Bulion zagotować z kilkoma suszonymi grzybami. Podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki, odstawić. Następnie usmażyć kurczaka, też odstawić.
Na patelni z oliwą podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy zeszklą się, wsypujemy ryż i smażymy około minuty na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Oliwa powinna pokryć dokładnie ziarna ryżu. Całość podlewamy białym winem i czekamy aż odparuje.
Następnie stopniowo, po jednej łyżce wazowej, wlewamy do ryżu bulion. Kolejną łyżkę wlewamy dopiero, gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Dodając kolejne porcje bulionu, cały czas mieszamy risotto.  Czynność powtarzamy do momentu zmięknięcia ryżu. Ryż nie ma być rozgotowany, ale musi być miękki i kleisty.
Pod koniec gotowania dodajemy pieczarki, kurczaka, ugotowany zielony goroszek jeszcze chwilę razem gotujemy na małym ogniu.
Odstawiamy risotto z ognia, dodajemy masło, śmietankę, starty ser, natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Życzę smacznego.

Przyciski Listonic